Uppteckning nummer NM-TNM1815

Socken/stad: Skön

En annan gång under samma period var Knut till Nils-Jans i Walknytt. Han var väl försedd med fluidum, ty samtidigt som han köpt koleradroppar åt Nils-Jans, hade han köpt två kannor brännvin åt sig själv. Vid den tiden hade lapparna ofta stora renhjordar ner åt kusten. Nu var en sådan för tillfället på Gärdeberget, och dess ägare var inte hos Nils-Jans. Knut satte sig men blev därvid varse en väggmadam krypande på väggen. Knut, som i sin upprymdhet, skulle driva med lappen, sade: No ha ja hort att lappan kan na litte, men läsut vägglusa dä dåg dom int ti. - Jasså tro du hä, sa lappen. Ja, ja slå va mäd dä om e kanne brännvin. - Kan du, så få du na, men annars ska ja hana tå dej. Men du ha no in så pass, tillade Knut. Vadet blev ingånget. Lappen förbehöll de innevarande att ej skratta, hur det sedan var. Jo, nog skulle dom tige allti. Rätt som det var började de små djuren samfällt gå mot dörrn och ut, men så när den sista, som för övrigt va halt, lunkade iväg, brast den yngsta pojken Oskar i ett rungande gapskratt och o ve! - Väggmadammerna vände om till sina förra positioner. Lappen blev till ytterlighet arg och sa till pojken, att dä där skulle han ha låttblitt, å hä säg ja dej, att du en vacker da kom ti halte mer än den vägglusa! Hur de klarade opp vadet är ej bekant, men ynglingen ifråga lekte en tid efteråt, och yster som han var, klättrade han upp på häbberstaket, tappade där balansen och föll ner på en nedanför befintlig berghäll och därvid gjorde sig mycket illa, samt blev en krympling i ordet sorgligaste bemärkelse. Hans haltande gång var svår att beskåda. Lappens utsago var ju känd och gjorde saken mer tråkig för närmaste omgivningen.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 104-105. Sundsvall 1947.